Winschoten in beeld

Op deze pagina vind je informatie, vlogs en afbeeldingen van Winschoten. We werpen een blik op diverse bedrijven, winkels en restaurants. Evenementen, festivals en jaarmarkten worden door onze vlogster in beeld gebracht!

Winschoten

Winschoten is een stad in de provincie Groningen. Winschoten is de hoofdplaats van Oldambt en telt in totaal 18.034 inwoners in 2019.

Het station van Winschoten is een spoorwegstation. Het werd in gebruik genomen op 1 mei 1868 met de opening van de spoorlijn Groningen – Winschoten – Bad Nieuweschans. De treinvervoerder is Arriva. Verder is er naast het treinstation ook een busstation te vinden, die staat er sinds 1966. Hij was eerst overdekt maar in 2016 hadden ze het verbouwd naar een openluchtstation.

Winschoten kun je makkelijk bereiken met het openbaar vervoer, met de trein en bus. De trein gaat 2 keer per uur langs Winschoten vanuit Groningen en 1 keer per uur vanuit Duitsland. Er gaan in totaal 7 bussen naar Winschoten. Lijn 13 Veendam via Meeden, lijn 23 Veendam via Pekela’s, lijn 24 Assen via Pekela’s, lijn 17 Scheemda via Finsterwolde, lijn 119 Delfzijl via Scheemda, lijn 14 Stadskanaal via Vlagtwedde en lijn 12 Bellingwolde.

Zwembad de Watertoren is te vinden in Winschoten, het is een bad zonder te veel poespas. Geen glijbanen, geen sauna’s of andere activiteiten, maar gewoon een bad om baantjes te zwemmen voor conditie of plezier. Het bad wordt voornamelijk gebruikt voor wedstrijden en zwemlessen. Ze zorgen goed voor het water in het bad zodat het niet vervuild wordt. Het zwembad is voor jong en oud. Je hebt ook een mogelijkheid om er kinderfeestjes te geven. 

Voor de tandarts, apotheek of huisarts kun je makkelijk terecht in Winschoten. Winschoten heeft namelijk in totaal 4 tandartspraktijken, 4 mondzorgcentrums, 1 orthodontist, 2 apotheken en 5 huisartsen.

Het centrum van Winschoten is vrij groot. Voor verschillende producten kun je terecht in het centrum. Bijvoorbeeld voor elektronica kun je naar een camera winkel of accessoires voor je mobiel kopen. Voor snoep kun je naar een chocoladewinkel en een snoepwinkel. Als je zin hebt om jezelf te verwennen kun je gaan shoppen voor kleding en/of schoenen, je nagels laten doen, een nieuwe haarstijl nemen of zelfs sieraden kopen voor jezelf. Om je dagelijkse hobby’s te kunnen doen of uitbreiden, kun je gaan sporten, nieuwe instrumenten kopen of zelfs nieuwe boeken kopen. Voor je dagelijkse boodschappen kun je terecht bij 4 verschillende supermarkten. 

In Winschoten heb je veel keuze om uiteten te gaan, ze hebben meer dan 30 restaurants inclusief over de 10 snackbars en 3 fastfoodketens. Je kunt kiezen uit veel cuisines zoals Italiaans, Chinees-Indisch, Turks en nog meer. Voor fastfood liefhebbers kun je terecht bij de McDonalds, Domino’s Pizza en de Subway. Ook als je zin in een broodje hebt, kun je naar Bakker Bart.

Sinds 1967 is er in het stadspark van Winschoten een rosarium. Door de jaren heen is de rozentuin uitgegroeid tot een van de bekendste en fraaiste rosariums van Nederland. Het grondgebied van Winschoten maakt deel uit van het kweekcentrum van rozenonderlagen, ook wel rozenzaailingen of onderstammen genoemd. Een belangrijk deel van de wereldproductie van rozenzaailingen wordt in de driehoek Winschoten, Veendam en Zuidbroek geproduceerd. Jaarlijks worden vanuit dit gebied 35 miljoen rozenzaailingen over de hele wereld geëxporteerd. Na een tijd wilde het gebied iets van het uiteindelijke product laten zien, zo ontstond in 1967 als showroom van de Oost-Groninger rozenkwekers het rosarium. In de maanden juli t/m september staan er in het rosarium meer dan 20.000 rozenstruiken in volle bloei.

De kinderboerderij hier in Winschoten is het hele jaar open, hij is te plaats bij een theehuis. Er zijn verschillende dieren op de boerderij en voor de kinderen is er ook een speeltuintje. De honden zijn aangelijnd toegestaan. Voor een kinderfeestje kun je daar ook terecht, je krijgt dan een rondrit met wagen en paard, voor schoolreisjes kun je er ook heen. De boerderij is vlakbij het oude ziekenhuis van Winschoten. Ze verkopen ook producten van de wol van de schapen op hun boerderij.

Er zijn in Winschoten meerdere kerken waar wat over te vertellen is, hier vertellen we over de Marktpleinkerk, de Sint-Vitus kerk en de Vennekerk.

De Marktpleinkerk is een romano-gotisch kerkgebouw met een vrijstaande klokkentoren in het centrum van Winschoten. De Marktpleinkerk was van oorsprong de Sint-Vitus kerk maar sinds eind 16e eeuw is het hernoemd naar de Marktplein. Het gebouw werd ongeveer in het jaar 1275 gebouwd. De kerk stond in het midden van een groot kerkhof dat pas in de 19e eeuw het centrale punt van marktplein werd.

De Sint-Vitus kerk is een rooms-katholieke kerk in Winschoten die is gewijd aan Sint-Vitus. De kerk werd gebouwd in het jaar 1880 door de architect Alfred Tepe.

De Vennekerk is ontworpen in het jaaar 1901 door J. van Jelling. De kerk heeft een rijke historie op zowel religieus als muzikaal gebied. Naast de concerten die er hebben plaats gevonden, heeft de kerk tot eind 2015 dienstgedaan als kerk van de Protestante Gemeente Winschoten (PGW). De PGW heeft het in december 2015 verkocht aan de stichting WAGA. 

Winschoten heeft een groot aanbod aan scholen. Ze hebben een paar openbare basisscholen, christelijke en katholieke basisscholen, voor speciaal onderwijs, middelbare scholen en de mooiste school van heel Winschoten: Campus Winschoten. Campus Winschoten biedt 3 scholen aan. Namelijk Noorderpoort, Dollard college en Terra. Het is dus een school met een middelbare en mbo in 1.

Voor sport kun je ook makkelijk terecht, ze hebben verschillende sportverenigingen. Voor balsporten kun je je aanmelden voor voetbal, tennis, basketbal, hockey en honkbal. Je kunt meedoen aan het zwemteam van Winschoten, je kunt paardrijden en als je voor jezelf wil sporten kun je naar de sportschool.

Elk jaar zijn hier verschillende evenementen. De bekendste evenementen van Winschoten zijn het rozenfestival, de nacht van Winschoten, RUN Winschoten en Adrillen.

Het rozenfestival vindt elk jaar plaats in het rosarium van Winschoten. Het festival bestaat uit een vijftal onderdelen: de groenmarkt, een muziekpodium, een foodplein, een kinderplein en een cultuurplein.

De nacht van Winschoten is een driedagen festival met (live) muziek, grote en kleine artiesten, een groots uitgezette braderie, een kermis, entertainment en meer.

De RUN van Winschoten wordt elk jaar georganiseerd. Ze hebben verschillende categorieën waarvoor je kan aanmelden: 100 km, 50 km, estafette, Rabobank lutje run en de fun run.

Adrillen is een allerheiligenmarkt, dat al 2 eeuwen de grootste jaarmarkt van Groningen is. Adrillen heeft 4 onderdelen: warenmarkt, kermis, de horeca op het marktplein en de hobbymarkt.

Winschoten heeft de bijnaam Roos in de Regio gekregen dankzij het rosarium, de stad heeft iets met rozen en dat is speciaal aan Winschoten.

 

 

Bedrijven in beeld gebracht

Winschoten heeft een keur aan winkels en bedrijven. Hieronder lichten wij een aantal uit.

Blik op onze klanten: