Wildervank in beeld

Op deze pagina vind je informatie, vlogs en afbeeldingen van Wildervank. We werpen een blik op diverse bedrijven, winkels en restaurants. Evenementen, festivals en jaarmarkten worden door onze vlogster in beeld gebracht!

Sauna 't Dalhuus Wildervank

Blik op Wildervank

Wildervank is een dorp in Groningen. Wildervank was tot 1969 een zelfstandige gemeente. Tegenwoordig is Wildervank een deel van de gemeente Veendam. Het aantal inwoners in 2018 was 5490.

Wildervank

Met de bus kun je in Wildervank komen, je hebt lijn 110 (vanuit Assen via Gieten naar Veendam en andersom) en lijn 74 (vanuit Emmen via Stadskanaal naar Groningen en andersom). 

In Wildervank kun je lekker rustig wandelen bij verschillende plekken, je hebt bijvoorbeeld een ‘eilandje’ bij fysiotherapie J.N. Veen. Je hebt daar heel mooi water, je kunt er gaan picknicken en gewoon heerlijk wandelen. Ook heb je een parkje langs een oud spoor, daar kun je heerlijk wandelen met je hond of gaan fietsen.

De haven in Wildervank is van Jachthaven Schipperskwartier. Jachthaven Schipperskwartier heeft de haven van Wildervank in 1993 overgenomen. De haven is uitgegroeid tot een thuishaven voor motor- en zeilschepen. De jachthaven ligt in bereik van het centrum van Wildervank.

In Wildervank kan je makkelijk terecht bij twee tandartspraktijken, een huisartsenpraktijk en een apotheek.

Het centrum zit centraal in Wildervank, het is een klein centrum maar het is te doen voor een klein dorp. Wildervank heeft een Coop, 2 bloemenzaken, een sauna en een kapsalon.

De horecagelegenheden in Wildervank is ook prima. Je hebt in totaal 3 restaurants, 2 snackbars en 1 café. Zij bieden: King Man (Chinees-Indisch), Cairo (pizza grillroom), Brasserie Wildervanck, restaria Royaal (snackbar), cafetaria Boet (snackbar) en café de Trekschuit.

In Wildervank heb je drie kerken, de Margaretha Hardenbergkerk, de Lutherse kerk van Wildervank en de Gereformeerde kerk van Wildervank. De Gereformeerde kerk van Wildervank is een kruiskerk ontworpen door architect Tjeerd Kuipers die is gebouwd in het jaar 1910. Het gebouw heeft een Grieks kruis als grondplan. In 2001 is het een rijksmuseum geworden. De Margaretha Hardenbergkerk is een 17e -eeuwse kerk. Er gaan verhalen rond dat Margaretha Jans Hardenberg op een warme zomerdag in slaap viel op de heide. Toen zij wakker werd, zag zij dat er een adder om haar arm was gewikkeld. Ze beloofde God een kerk te bouwen op die plaats, als de adder haar niet zou bijten. De slang gleed vervolgens van haar arm en verdween. Haar zoon was in 1659 begonnen met bouwen. De kerk is gebouwd als zaalkerk. De Lutherse kerk van Wildervank komt uit het jaar 1700, die in 1760 was uitgebreid. De toren en de witte bepleistering werden in 1911 toegevoegd.

Er zijn 2 basisscholen in Wildervank te vinden, Dalton-Westerschool en obs de Sleutel. Dalton-Westerschool is een openbare academische basisschool voor daltononderwijs. Obs de Sleutel is een openbare basisschool voor primair onderwijs.

Wildervank heeft een grote sporthal waar je verschillende sporten kan beoefenen. De sporthal wordt overdag gebruikt door de basisscholen in Wildervank, van 8.00 tot 15.30 uur. Verder wordt de zal verhuurd aan de verenigingen voor training en wedstrijden. Er kunnen vele toernooien gespeeld worden zoals voetbal, volleybal, badminton en andere sporten. Verder heeft Wildervank een voetbalteam V.V. Wildervank en een turnteam SV Clias.

In Wildervank heb je ook een aantal rijksmonumenten zoals een paar woonhuizen, kerken en een boerderij.

 

Wat is Wildervank voor mij?

Wildervank is voor het dorp waar ik deels ben opgegroeid. Mijn opa en oma wonen er al sinds ik geboren was. Ik kwam elke woensdag vanuit school naar Wildervank om mijn opa en oma te zien. We gingen meestal een eindje wandelen op het eilandje waar ik het eerder over heb gehad, naar Veendam om te gaan winkelen of we bleven gewoon in huis om spelletjes te spelen als het nat weer was. Verder kom ik vaak in de ochtend door Wildervank met de bus als ik naar school of stage ga.

Geschreven door:

 

Evelyn Weggen

Blik op bedrijven in Wildervank

Bedrijven in Wildervank in beeld: