Blik op Hoogezand

Op deze pagina vind je informatie, vlogs en afbeeldingen van Hoogezand. We werpen een blik op diverse bedrijven, winkels en restaurants. Evenementen, festivals en jaarmarkten worden door onze vlogster in beeld gebracht!

Even over Hoogezand…

Hoogezand is de hoofdplaats van de gemeente Midden-Groningen in Groningen. Het is het westelijke dorp van het dubbeldorp Hoogezand-Sappemeer. De plaats vormde vanaf 1811 een eigen gemeente en was van 1949 tot 2018 onderdeel van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Hoogezand

Hoogezand heeft drie verschillende stations: Kropswolde, Martenshoek en Hoogezand-Sappemeer. De drie stations zijn een spoorwegstation aan de spoorlijn Harlingen – Nieuweschans. De spoorlijn Groningen – Nieuweschans werd aangelegd in 1868.

Via openbaar vervoer kun je komen met de trein. Elk uur rijden er acht treinen, vier naar Groningen, twee naar Veendam, een naar Winschoten en een naar Weener. Ook rijdt er elk uur een buurtbus door Hoogezand.

In Hoogezand kun je makkelijk terecht bij de huisarts, tandarts of apotheek. Hier zijn namelijk dertien huisartsenpraktijken, veertien mond- en tandartspraktijken en vier apotheken.

Het grootste winkelcentrum in Hoogezand is De Hooge Meeren. Ze hebben 101 winkels met verschillende categorieën. Ze hebben veel keuze voor mode & sport zaken zoals Lincherie en Hunkemöller, voor verzorging & uiterlijk kun je bijvoorbeeld naar de Kruidvat. Huis & tuin, dierenverzorging en schoenmakerij zijn er gevestigd en je hebt vele speciaalzaakjes. Wil je naar het buitenland of geld opnemen? Daarvoor kun je ook naar De Hooge Meeren. Je kunt er ook altijd heen voor je boodschappen, nieuwe boeken kopen of speelgoed voor je kinderen halen. Als je trek krijgt tijdens het winkelen, kun je nog een hapje gaan eten in het centrum. Buiten het winkelcentrum De Hooge Meeren, heeft Hoogezand nog andere supermarkten, nagelstudio’s en meer.

Hoogezand heeft een goed aanbod aan restaurants en snackbars. Er zijn een paar verschillende cuisines zoals Italiaans, Turks, Chinees-Indisch en meer. Ze hebben zeven snackbars en ook een ijssalon.

De Damkerk is een zaalkerk die werd gebouwd in Hoogezand in de 17e eeuw. De kerk is een eenvoudig zaalgebouw met rondbogige vensters en ingangen. De muren worden gesteund door steunberen. De kerk was oorspronkelijk naamloos, maar kreeg later z’n naam toen er een dam in het Winschoterdiep kwam. Het gebouw van de Damkerk heeft zelf geen toren. Er werd in 1783 een klokkentoren geplaatst bij de begraafplaats. In de toren werd een klok uit 1679 gehangen die afkomstig was van de Der Aa kerk in Groningen. Tijdens de Tweede-Wereldoorlog werd de klok door de Duitse bezetters in beslag genomen en omgesmolten. In 1948 kreeg de toren een nieuwe klok.

Hier in Hoogezand zijn in totaal elf basisscholen. Voor openbaar onderwijs kun je naar obs de Tweemaster, obs het Ruimteschip, obs Nico Bulderschool en obs Van Heemskerck school. Voor christelijk onderwijs kun je naar CBS de Regenboog, CBS de Hoeksteen en CBS het Galjoen. Voor gereformeerd vrijgemaakt onderwijs kun je terecht bij de Lichtbron. Voor rooms-katholiek onderwijs is St. Gerardus Majella. Voor speciaal onderwijs kun je naar de Zwaaikom. En Hoogezand heeft zelfs een school voor jenaplan onderwijs T vlot.

Als je van sporten houdt, kun je naar verschillende sportverenigingen. Ze hebben een goed aantal sporten waar je aan mee kan doen. Er is een zwem- en poloclub, Lawn Tennis Club, een korfbalteam, een badmintonclub, VV Hoogezand, de karatevereniging Go-no-Keiko en een hockeyclub.

Verder heeft Hoogezand het Gorechtpark, waar een hertenkamp, kinderboerderij en een vijver is die in de winter als ijsbaan gebruikt wordt. Ook staat er een clubgebouw van een scoutinggroep. Hoogezand heeft ook een eigen volkslied sinds 1930.

 

Wat is Hoogezand voor mij?

Ik ben niet bekend in Hoogezand, ik kom er elke dag langs met de trein en van wat ik dan zie lijkt het me wel een mooi dorp om in te wonen. Ik ben een paar keer in het centrum De Hooge Meeren geweest om te gaan winkelen, het centrum is heel mooi ingericht en er is veel keuze. Verder betekent het dorp niet veel voor me.

Geschreven door:

Evelyn Weggen

Blik op bedrijven in Hoogezand

Blik op bedrijven en winkels in Hoogezand