Zuidbroek in beeld

Op deze pagina vind je informatie, vlogs en afbeeldingen van Zuidbroek. We werpen een blik op diverse bedrijven, winkels en restaurants. Evenementen, festivals en jaarmarkten worden door onze vlogster in beeld gebracht!

Blik op Zuidbroek…

Zuidbroek ligt in de gemeente Midden-Groningen in Groningen. Zuidbroek was tot 1 juli 1965 een zelfstandige gemeente. Daarna werd Zuidbroek deel van de gemeente Oosterbroek. In 2018 telde het dorp 3615 inwoners.

Zuidbroek

Station Zuidbroek is het spoorwegstation van Zuidbroek. Het station was eerder een belangrijk spoorknooppunt, waar de spoorlijn Harlingen – Nieuweschans kruiste met de spoorlijn Stadskanaal – Zuidbroek en de spoorlijn Zuidbroek – Delfzijl. Tegenwoordig is het een eenvoudige halte. Op het baanvak Zuidbroek – Veendam hebben jarenlang alleen goederentreinen gereden, maar sinds 2011 rijdt de trein vanuit Groningen naar Veendam.

Zuidbroek is bereikbaar met de trein en bus. Per uur rijden er acht treinen langs het station van Zuidbroek, vier naar Groningen, twee naar Veendam, een naar Winschoten en een naar Weener. Als je met de bus gaat, kun je lijn 174 nemen. Die bus gaat naar Groningen en Veendam.

Het centrum is niet heel bijzonder, je kunt er terecht voor de dagelijkse benodigdheden. Ze hebben een tandarts, een apotheek, een huisarts, twee supermarkten, een nagelstudio en een aantal andere bedrijven.

Er zijn een paar restaurants in het dorp waar je een hapje kunt eten. Ze hebben bijvoorbeeld een shoarmazaak, een mediterraan restaurant en zelf een Midden-Oosters restaurant. Ook kun je eten en/of logeren bij de Van Der Valk.

De Petruskerk van Zuidbroek is gebouwd op het einde van de 13e eeuw. Het is een forse kruiskerk met een losstaande toren. De toren is uitgevoerd als zadeldaktoren met een vierkant grondplan. De toren is in dezelfde periode als de kerk gebouwd. Er zijn twee luidkokken uit 1603 en 1610. De toren heeft een lange tijd dienstgedaan als gevangenis waar vier cellen waren ingericht. Ook vindt de Gereformeerde kerk plaats in Zuidbroek.

Er zijn twee scholen, obs de Wegwijzer en CBS de Tandem. Op obs de Wegwijzer wordt openbare onderwijs gegeven en op CBS de Tandem wordt christelijk onderwijs gegeven.

Zuidbroek heeft een aantal sportverenigingen. Ze hebben een tennisclub, een voetbalteam en sportvereniging Oosterbroek. In sportvereniging Oosterbroek kun je verschillende sporten doen, zoals turnen, gym, streetdance, keep fit en kick & hit.

Er is ook een zand gat in Zuidbroek genaamd Botje zand gat. Het zand gat vernoemd naar Feiko Botjes. Botjes zand gat is een zandafgraving tussen Zuidbroek en Noordbroek. Sinds 2011 is er een veilige zwembaai en een strand voor dagrecreatie. Vanwege het heldere water wordt de plas soms gebruikt voor duikactiviteiten.

Ook heeft Zuidbroek een trein en tram museum die bij het station is gevestigd. Het museum is sinds het jaar 2000 opgericht. 

Wat is Zuidbroek voor mij?

Zelf ben ik nog nooit in Zuidbroek geweest, ik reis er elke dag langs voor school of stage maar niets meer. Het station is wel supermooi en is zeker een kijkje waardig.

 

Geschreven door:

 

Evelyn Weggen

Blik op bedrijven in Zuidbroek

We werpen een blik op onze klanten gevestigd in Zuidbroek