Blik op Veendam

Op deze pagina vind je informatie, vlogs en afbeeldingen van Veendam. We werpen een blik op diverse bedrijven, winkels en restaurants. Evenementen, festivals en jaarmarkten worden door onze vlogster in beeld gebracht!

Blik op Veendam

Veendam is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Veendam. Veendam wordt ook wel Parkstad genoemd en is tegenwoordig de op twee na grootste plaats van Groningen. In 2019 telde de plaats 21.560 inwoners. Veendam is de vierde winkelstad van Groningen.

De plaats heeft vier wijken: Centrum, Noord, Sorghvliet en Buitenwoel.

In 2006 werd een deel van de gedempte Beneden Oosterdiep weer opgegraven.

Veendam heeft twee zustersteden, namelijk het Poolse Gniezno en het Canadese Kelowna. Beide zusterbanden zijn ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk door hun hulp om Veendam en Wildervank te bevrijden.

Veendam had in het verleden een spoorwegstation aan de lijn Zuidbroek – Ter Apel. Dit station werd in 1953 gesloten voor reizigerstreinen. Sinds 2011 is station Veendam weer open en de trein gaat via Zuidbroek richting Groningen. Vanaf rijseizoen 1995 is het station het beginpunt van de museumspoorlijn STAR. Ook rijden er een aantal bussen naar Winschoten, Groningen en andere plaatsen.

Er zijn in Veendam twee overdekte winkelcentrums, Autorama en Winkler Prins Passage. Er is veel aanbod aan kledingwinkels. Verder zijn er winkels en supermarkten voor dagelijkse benodigdheden. Ook zijn er genoeg tandartspraktijken, huisartspraktijken en apotheken.

De Grote Kerk is een hervormd kerkgebouw. De kerk werd tussen 1660 en 1662 gebouwd en werd in 1767 uitgebreid. Ook is er een orgel geplaatst.

Er zijn in totaal tien basisscholen, vijf middelbare scholen en twee mbo-scholen. Ze hebben vier openbare basisscholen, drie gelovige basisscholen, twee speciale basisscholen en een Jenaplan basisschool. Verder zijn de middelbare scholen onderdeel van Winkler Prins en de mbo-scholen van Noorderpoort.

Er is vrij veel aanbod aan sportverenigingen in Veendam. Ze hebben bijvoorbeeld een basketbalteam, hockeyteam, voetbalclub SC Veendam en nog veel meer. Ook is er ook nog het zwembad Tropiqua waar je zwemles kan volgen, zwemwedstrijden hebt of gewoon met je familie of vrienden kan zwemmen. Er zijn sauna’s, bubbelbaden en zonnebanken.

Er is ook een zweefvliegveld in Veendam te vinden genaamd Noord-Nederlandse Zweefvlieg Club, afgekort de NNZC.

Het Cultuurcentrum Van Beresteyn is gebouwd tussen 2000 en 2002. In het gebouw is een muziek- en dansschool, een bibliotheek en een VVV gevestigd. Ook heeft Veendam een eigen muziekvereniging genaamd Muziekvereniging Voorwaarts Veendam.

Het Veenkoloniaal Museum is een cultuurhistorisch museum. In 1939 is het museum ontstaan uit de vereniging voor Veenkoloniale Oudheidkunde. Eerst werd de collectie vertoond boven in het politiebureau van Veendam. Vanaf 1992 is het museum verplaatst naar het gebouw naast het cultuurcentrum. Het museum heeft een gericht verzamelbeleid en richt zich daarbij op de vervening, de landbouwkolonie en de Veenkoloniale zeevaart.

Jaarlijks zijn er een aantal evenementen, namelijk: Veendammer muzieknacht, toeterrit, bloemetjesmarkt, Night of the Guitars, turfdagen, pruiverij en straatmuzikantenfestival.

Wat is Veendam voor mij?

Veendam is een deel van mijn leven, mijn opa en oma wonen in het dorpje, naast Veendam, Wildervank waar ik elke woensdag kwam totdat ik naar het voortgezet onderwijs ging. Ik kwam heel vaak met mijn oma in het centrum van Veendam om te shoppen. Ook gingen we wel eens zwemmen bij Tropiqua, wat altijd heel gezellig was. Mijn favoriete plekje is toch wel bij het museumplein, het is daar supermooi en er staat ook een grote fontein.

Geschreven door:

Evelyn Weggen

Blik op bedrijven in Veendam

Een aantal bedrijven in Veendam uitgelicht: