Stadskanaal in beeld

Op deze pagina vind je informatie, vlogs en afbeeldingen van Stadskanaal. We werpen een blik op diverse bedrijven, winkels en restaurants. Evenementen, festivals en jaarmarkten worden door onze vlogster in beeld gebracht!

Blik op Stadskanaal…

Stadskanaal is een dorp in de gemeente Standskanaal in Groningen. Het dorp is ontstaan als veenkolonie en uitgegroeid als regionaal centrum. Stadskanaal heeft een paar verschillende wijken. Stadskanaal-Noord, parkwijk, centrum, waterland, maarswold, maarsstee, maarsveld, pagedal, de hagen, vogelwijk, de borgen en gedempte vleddermond. In 2018 telde het dorp 19.360 inwoners.

Stadskanaal

Station Stadskanaal is het voormalig hoofdstation van Stadskanaal. Het station werd geopend op 15 juni 1905 en voor personenverkeer gesloten op 17 mei 1953. Tot 27 mei 1990 vond nog goederenvervoer plaats. In 1979 is het stationsgebouw afgebroken. In 1997 verrees een nieuw gebouw voor de museumlijn van de stichting Stadskanaal Rail (STAR). In 1994 is Stadskanaal heropend als station aan de museumlijn van STAR. In 2019 hebben de provincie Groningen, Arriva en ProRail plannen bekend gemaakt om vanaf 2025 dienst Groningen – Veendam door te trekken naar Stadskanaal.

Stadskanaal is met het openbaar vervoer te bereiken met de bus. Er rijden in totaal 8 bussen naar en door Stadskanaal. Lijn 312 (vanuit Groningen via Gieten), lijn 14 (vanuit Winschoten via Vlagtwedde), lijn 74 (vanuit Groningen, door Stadskanaal naar Emmen), lijn 24 (vanuit Assen, door Stadskanaal naar Winschoten), lijn 73 (vanuit Groningen, door Stadskanaal naar Emmen), lijn 75 (vanuit Emmen via Valthermond) en er zijn twee buurtbussen, lijn 512 en lijn 505.

In het centrum kun je terecht bij verschillende en leuke winkels. Ze hebben kledingwinkels, boekenwinkels, drogisterijen, kappers, woonwinkels en meer. Voor veel dingen kun je dus terecht in het centrum van Stadskanaal.

Stadskanaal heeft een leuk aanbod aan restaurants en snackbars. Er zijn bijvoorbeeld pizzeria’s, Chinees-Indisch, Grieks en meer. Ook hebben ze een McDonalds en Domino’s pizza.

In Stadskanaal zijn er een paar kerken. De Poststraatkerk is een kerk van de gemeente van Stadskanaal. De kerk is gebouwd in de jaren 1908/1909 door de architect en ondernemer Christoffer Linzel als een kerk voor de gereformeerden. De kerk is een kruiskerk. Hij is gebouwd als vervanging van de te klein geworden kerk van de gereformeerden in Stadskanaal.

De Oosterkadekerk is een monumentaal kerkgebouw. Het gebouw is een zaalkerk en heeft links van de kerk een pastorie.

De Sesamstraatkerk is een zaalkerk. De kerk werd in 1830 gebouwd voor de hervormde gemeente in Stadskanaal. De kerk werd gebouwd op een vierkante plattegrond. De toren werd pas in 1850 gebouwd.

Het Refaja ziekenhuis is een regionaal ziekenhuis. De naam Refaja is afgeleid van het Hebreeuws en betekend: de Heer geneest. Op 21 november 1968 vond de officiële opening plaats. Het ziekenhuis heeft zes verpleegafdelingen, een intensive-careafdeling en een polikliniek. Daarnaast heeft het ziekenhuis vijf operatiekamers en een verkoeverkamer. Sinds 2015 maakt het ziekenhuis samen met Scheper ziekenhuis in Emmen en het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen deel uit van de Treant zorggroep.

Er zijn verschillende scholen in Stadskanaal. Er is vooral aanbod voor christelijk onderwijs en openbaar onderwijs. Ook zijn er een paar scholen voor speciaal onderwijs en rooms-katholiek onderwijs. Voor middelbaar onderwijs zijn er twee scholen en voor mbo kun je naar het Noorderpoort in Stadskanaal.

In Stadskanaal zijn er veel sportverenigingen. Er zijn drie voetbalverenigingen, verschillende balsporten zoals korfbal en volleybal, een zwem- en polyclub, kanovereniging en nog veel meer.

De natuur is heel mooi, Stadskanaal heeft een paar natuurparken. Het Pagedal is een recreatiegebied. Het gebied werd in 1973 geopend. Het bestaat uit bos, weilanden en een vijver met een strandje. In het Pagedal staat een kunstwerk van Christine Chiffrun. Het werk wijst in de richting van de loop van het Pagediep van Stadskanaal naar Onstwedde. Veenhuizerstukken is een natuurgebied waar eerder een aardappelmeelfabriek stond. Het gebied is moeilijk te bereiken vanwege ontbrekende wandelpaden. Het gebied bestaat deels uit bos en deels uit drasland. Er leven veel water- en weidevogels en reeën. Het Julianapark ligt in de parkwijk. Het park werd aangelegd in de jaren dertig in de 20e eeuw. Het is ontworpen met slingerpaden en een grillig gevormde vijver. Ook zijn er een oorlogsmonument en een sculptuur van Roodkapje en de wolf. Eerder was er een muziekkoepel maar die is in 2011 verwoest door brand.

Stadskanaal heeft een paar jaarlijkse evenementen. ’t Knoalsternacht, Nelli Cooman Games, klap tot klaploop en internationale pinksterraces. ’t Knoalsternacht is de nacht voor koningsdag en wordt gevolgd door een vrijmarkt. Nelli Cooman Games is een jaarlijks atletiek evenement op de atletiekbaan. Klap tot klaploop is een jaarlijkse hardloopwedstrijd. Internationale pinksterraces is een jaarlijkse motorsport wedstrijd op tweede pinksterdag. Ook is er nog Verrassend Stadskanaal, dat is een evenement die een keer in de twee jaar plaats vindt.

Voor een dag plezier in Stadskanaal kun je naar museum musica, museum spoorlijn STAR, museum philips, streek historisch centrum, theater Geert Teis en bioscoop Smokey gaan. Ook zijn er uitgaansgelegenheden als FOX beschikbaar.

 

Wat is Stadskanaal voor mij?

Stadskanaal is voor mij een leuk dorp om in te zijn. Toen ik klein was, ging ik altijd met de stoomtrein van Veendam naar Stadskanaal met spoorlijn STAR. Het station was altijd heel mooi en er zijn meerdere mogelijkheden om je te vermaken. Verder kwam ik in het eerste jaar van mijn opleiding in Stadskanaal voor de bus om naar school te gaan. Ik vind dat het openbaar vervoer goed is geregeld.

Gemaakt door:

Evelyn Weggen

Blik op bedrijven in Stadskanaal