Oude Pekela in beeld

Op deze pagina vind je informatie, vlogs en afbeeldingen van Oude Pekela. We werpen een blik op diverse bedrijven, winkels en restaurants. Evenementen, festivals en jaarmarkten worden door onze vlogster in beeld gebracht!

Blik op Oude Pekela

Oude Pekela is een dorp in de gemeente Pekela in Groningen. Het dorp is verbonden met het dorp Nieuwe Pekela. In 1795 telde Oude Pekela nog maar 2972 inwoners, nu in 2019 telt het dorp 7670 inwoners. Oude Pekela ligt aan het Pekelerdiep.

Oude Pekela

In Oude Pekela kun je met 2 bussen reizen, lijn 23 (Veendam richting Winschoten, en andersom) en lijn 24 (Assen via Stadskanaal richting Winschoten, en andersom). De bussen rijden allebei een keer per uur.

In Oude Pekela heb je in totaal 3 huisartsenpraktijken, 3 tandartspraktijken en 2 apotheken waar je terecht kan voor een afspraak.

In het centrum van Oude Pekela heb je verschillende winkels. Zo heb je een Kruidvat, een trimsalon voor je hond of kat, een kapsalon, een Zeeman, 2 supermarkten en een Primera. Een prima centrum dus.

Oude Pekela heeft ook een vrij grote keuze uit eetgelegenheden. Ze hebben zes restaurants, vier snackbars en een ijssalon. Je kunt terecht bij 2 Chinees-Indisch restaurants, 2 shoarmazaken, een grillroom en een brasserie. 

Er zijn drie kerken in Oude Pekela, de hervormde kerk van Oude Pekela, Sint-Willibrorduskerk en de Julianakapel.

De hervormde kerk van Oude Pekela is gebouwd in de jaren 1683 tot 1685.

De Sint-Willibrorduskerk is een rooms-katholieke kerk in Oude Pekela. De kerk werd tussen 1895 en 1896 gebouwd. De bouw van de kerk was een lange tijd uitgesteld omdat de kerkgemeente er geen vraag naar had. Het kerkbestuur vroeg aan architect Nicolaas Molenaar om de kerk van Bokkum te kopiëren., maar de architect kwam met een eigen ontwerp. De toren van de kerk heeft weg van de toren van de Sint-Willibrorduskerk in Sappemeer.

De Julianakapel is een kerk uit het jaar 1916. Het orgel van de Julianakapel was gebouwd door Roelf Meijer voor de Geformeerde kerk van Siddeburg. In 1931 werd het orgel geplaatst in de Julianakapel.

In Oude Pekela is er een watertoren. De watertoren was ontworpen door architect H.F. Mertens en werd gebouwd in 1938. H.F. Mertens baseerde zich in zijn ontwerp op werk uit 1912 van Michel van Klerk. De toren staat aan de Winschoterdiep en is inmiddels een rijksmonument.

Er zijn vier scholen in Oude Pekela. CBS de 7-sprong, obs Feiko-Clockschool, obs Hendrik Westerschool en Jenaplanschool St. Willibrordus. CBS de 7-sprong is een christelijke basisschool. Obs Feiko-Clockschool en obs Hendrik Westerschool zijn openbare basisscholen. Jenaplan St. Willibrordus is een katholieke basisschool waar wordt gewerkt met jenaplan onderwijs.

Oude Pekela heeft een groot aanbod aan sportverenigingen. Je kunt terecht bij twee judoverenigingen, het voetbalteam VV Noordster, Lawn Tennis Club, korfbal, badminton, volleybal, sportfabriek Britannia en je kan zelfs duiken. Als je vlakbij of in Oude Pekela woont en opzoek bent naar een leuke sport, kun je altijd langs deze leuke sportverenigingen.

Op de tweede zaterdag van september is er elk jaar een grote jaarmarkt langs het kanaal van Oude Pekela. De vrijdagavond ervoor wordt de markt voorafgegaan door een watercorso in het kanaal.

In Oude Pekela heb je verschillende plekjes voor kinderen en ouderen. Er is een skatebaan, het oude praathuisje, een speeltuin bij de watertoren, kinderboerderij in Hugo de Groot park, een basketbalveld, het panneveld waar je kan voetballen en het bos.

De beroemde beatband Ro-d-Ys waren erg beroemd in de jaren 60, zij zijn ontstaan in Oude Pekela.

 

Wat is Oude Pekela voor mij?

Ik heb zelf niet veel met Oude Pekela. Het dorp en de gemeente Pekela trekt mij niet heel erg aan, maar dat is mijn mening. In het eerste jaar van mijn mbo-opleiding op Campus Winschoten, ging ik elke dag door Oude Pekela. Wat ik wel heel mooi vind aan Oude Pekela zijn de kerken en het Pekelerdiep.

Geschreven door:

 

Evelyn Weggen

Blik op bedrijven in Oude Pekela

Blik op bedrijven in Oude Pekela