Blik op Nieuwe Pekela

Op deze pagina vind je informatie, vlogs en afbeeldingen van Nieuwe Pekela. We werpen een blik op diverse bedrijven, winkels en restaurants. Evenementen, festivals en jaarmarkten worden door onze vlogster in beeld gebracht!

Blik op Nieuwe Pekela

Nieuwe Pekela is een plaats en voormalige gemeente in Groningen. De plaats is ontstaan na Oude Pekela. De naam is ontleend aan de rivier de Pekel A. Samen vormen beide dorpen tegenwoordig de gemeente Pekela. Het dorp telt 4.535 inwoners. Voor 1810 waren Nieuwe- en Oude Pekela een geheel dorp maar sinds 1810 zijn ze gesplitst.

Door Nieuwe Pekela rijden twee bussen, lijn 23 vanuit Veendam richting Winschoten en lijn 24 vanuit Assen richting Winschoten.

Het dorp heeft een aantal winkels zoals Poiesz, een kledingzaak, een bibliotheek en andere winkels. Restaurants betreft zijn er in totaal zes in Nieuwe Pekela te vinden zoals een eetcafé, Egyptisch, pizzeria en meer. En er zijn nog een tandarts, huisarts en apotheek. En een van de beste tattoo artiesten in Groningen, namelijk Tattoo Bart!

De Lutherse kerk is een Evangelisch-Lutherse kerk. De kerk werd in 1762 in gebruik genomen en wordt nog steeds gebruikt. Het is een zaalkerk gelegen op de grens van Oude- en Nieuwe Pekela aan het Pekelerdiep. Achter het pand ligt een kerkhof uit 1899.

Er zijn drie basisscholen, twee voor openbaar onderwijs en een voor protestants-christelijk onderwijs.

De Zwaluw is een korenmolen aan het Pekelerdiep. De molen werd in 1891 gebouwd en is decennialang in bezit geweest van de Molenaarsfamilie Pot. De molen is sinds een restauratie in de jaren zeventig in gebruik voor het professioneel malen van diervoeders. De familie Pot heeft de molen in 2003 overgedaan aan de stichting Molen de Zwaluw.

Het Kapiteinshuis Pekela is een museum die in 1989 is opgericht door Bram Westers. Het museum bestaat uit een oud kapiteinshuis uit de 18e eeuw. In de twee achterkamers zijn voorwerpen, geschriften, portretten en schilderijen te zien, die betrekking hebben op de Pekelder geschiedenis en zeevaart in de 18e en 19e eeuw.

Er bevond een sigarenfabriek in het dorp. De fabriek heette Albatros. Na de Tweede Wereldoorlog werd gemeentelijk bepaald dat de gemeente die in wijken was verdeeld straatnamen zou krijgen. Besloten werd om aan het gedeelte waar aan de fabriek lag, de straatnaam Albatrosstraat te geven. De fabriek bestaat nu niet meer.

Ook zijn er nog een paar sportverenigingen om in beweging te blijven. Er is een aanbod voor tennis, judo, voetbal en meer.

 

Wat is Nieuwe Pekela voor mij?

Eerlijk gezegd heb ik niks met Oude- en Nieuwe Pekela. Ik ging in mijn eerste jaar van mijn studie door beide dorpen maar verder ben ik er nooit te bekennen. Ze zien er wel uit als mooie dorpen en het Pekelerdiep is een mooi gedeelte maar in principe heb ik er niks mee.

 

Geschreven door:

Evelyn Weggen

Blik op bedrijven in Nieuwe Pekela

Hieronder een aantal bedrijven in Nieuwe Pekela in beeld gebracht: