Groningen in beeld

Op deze pagina vind je informatie, vlogs en afbeeldingen van Groningen. We werpen een blik op diverse bedrijven, winkels en restaurants. Evenementen, festivals en jaarmarkten worden door onze vlogster in beeld gebracht!

Groningen 

 

Groningen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Groningen. In 2019 telde de stad 202.285 inwoners. Het is de grootste stad van Noord-Nederland. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd er gevochten in Groningen en bij de bevrijding in 1945 ging een groot deel van de binnenstad in vlammen op. Groningen is ook een studentenstad met ruim 60.000 studenten, waarvan bijna 35.000 in de stad zelf wonen.

De stad is onder verdeeld in stadsdelen en een groot aantal wijken. De stadsdelen bestaan uit: Centrum, Oost, Oude Wijken, West en Zuid.

De wijken in Centrum zijn: A-kwartier, Binnenstad, Ebbingekwartier, Hortusbuurt en Westerhaven. 

Oost heeft: Beijum, Lewenborg, Meerstad, Noorderhoogebrug, Oosterhoogebrug, Woonschepenhaven en nog zeven andere wijken.

Oude Wijken bestaat uit: De Hoogte, Noorderplantsoenbuurt, Oosterparkwijk, Schildersbuurt, Woonschepenhaven en drie andere wijken. 

De wijken in west zijn: Buitenhof, Gravenburg, Hoogkerk, Leegkerk, Paddepoel, Tuinwijk, Vinkhuizen en vier andere wijken. 

En als laatste bestaat zuid uit: De Wijert, Europapark, Helpman, Herewegbuurt, Hoornse Meer, Oosterpoortwijk, Rivierenbuurt, Stadsparkwijk en veertien andere wijken.

Verschillende delen van de stad zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht: de Binnenstad, Bloemenbuurt, Korrewegwijk, Oosterpoort oost, Petrus Campersingel, Schildersbuurt, verlengde Hereweg en Zuiderpark.

Het centrum van de binnenstad is vrij groot en je kunt er bijna voor alles terecht. Op de Grote Markt en de Vismarkt zijn veel verschillende winkels, cafés en restaurants. Er zijn verschillende winkelstraten: Herestraat, Folkingestraat, de Kromme Elleboog en Oude Kijk in ’t Jatstraat. De Herestraat is de belangrijkste winkelstraat, daar zijn de meeste grote ketens en andere winkels te vinden. Ook zijn er andere winkelcentrums in de stad. Ze zijn gevestigd in wijken zoals Paddepoel, Lewenborg, Selwerd en meer.

De Grote Markt is het middelpunt van Groningen. Het stadshuis, het Goudkantoor en de Martinitoren zijn daar te bevinden. Tijdens de bevrijding van Groningen werden grote gedeeltes van de markt vernietigd of zwaar beschadigd. Tegenwoordig staat de markt vooral bekend om de horecagelegenheden zoals de Drie Gezusters en hotel De Doelen.

De Vismarkt is een plein in de binnenstad. De naam Vismarkt werd voor het eerst gebruikt in het begin van de 15e eeuw. Daarvoor werd het plein Langestraat genoemd. Van dinsdag tot zaterdag is er altijd een markt.

Het Goudkantoor is een gebouw op de Grote Markt. In 1814 werd er een waarborgbureau voor gouden voorwerpen gevestigd, daarbij is de naam Goudkantoor gekomen. Sinds 1994 kreeg het Goudkantoor een functie als horecagelegenheid.

De Korenbeurs is een gebouw op de Vismarkt. De beurs werd tussen 1862 en 1865 gebouwd als vervanging van twee kleinere beursgebouwen. Sinds juli 2000 is in het gebouw een Albert Heijn gevestigd.

De stad heeft een groot aantal kerken, sommige die er al heel lang staan, sommige die er nog niet lang staan en sommige die zijn afgebroken. Eerst vertel ik over de kerken die er nog staan en de omgeving als er informatie over te vinden is.

De Martinikerk is de oudste kerk van Groningen. De kerk werd eerder de Sint-Maartenkerk genoemd en is ook naar Sint-Maarten vernoemd. De huidige Martinikerk is een hallenkerk. Er bevindt een hoofdorgel en een koororgel. Bij de Martinikerk hoort ook de Martinitoren en de Martinikerkhof.

Der Aa-kerk is een kerkgebouw aan de vismarkt gelegen aan het A-kerkhof. Het is naast de Martinikerk het belangrijkste overgebleven middeleeuwse kerkgebouw van de stad. De meeste inwoners kennen het als de A-kerk.

De andere kerken die in Groningen te bevinden zijn onder andere: De Sint-Jozefkathedraal, De Nieuwe-kerk, De Helperkerk, De Sint-Franciscuskerk, De San Salvatorkerk, De Stadsparkkerk, De synagoge, De Oosterkerk en nog meer. 

Ik ga het nu hebben over de kerken die niet meer in dienst zijn of er niet meer staan.

De Sint-Walburgkerk was een kerk in de stad die in 1627 is afgebroken. De kerk stond op het plein waar nu het Martinikerkhof is. De kerk zou tussen 1100 en 1112 zijn gebouwd.

De Broerkerk was een middeleeuwse kerk. Vanaf de 17e eeuw werd de kerk ook wel de Academiekerk genoemd. De eerste Broerkerk werd waarschijnlijk gebouwd in de 13e eeuw. De kerk werd in 1895 gesloopt.

De rooms-katholieke Sint-Martinuskerk was gebouwd in 1895 op de plaats van de Broerkerk, tegenover het academiegebouw. In 1970 werd de kerk niet meer gebruikt. De kerk stond een lange tijd leeg totdat de kerk in 1982 werd afgebroken.

De andere kerken die er niet meer staan of niet meer gebruikt worden zijn onder andere: De Noorderkerk, De Hervormde Oosterkerk, De Paterskerk en een paar andere.

Het Prinsenhof is een gebouw aan het Martinikerkhof. Het gebouw was van origine eigendom van de Broeders des Gemenen Levens. In 1594 werd het gebouw van de stadhouders, de prinsen van Nassau. Daardoor kreeg het gebouw de naam Prinsenhof. De tuin achter het Prinsenhof is de Prinsentuin.

De Prinsentuin is een renaissancetuin. De tuin werd in 1626 aangelegd. De tuin bestaat onder andere uit een rozentuin, een kruidentuin en een gedeelte met berceaus. Aan de kant van de Turfsingel is de tuin afgesloten door middel van een hoge muur. In de muur bevindt zich de Zonnewijzerpoort uit 1731. Boven de zonnewijzer staat een Latijnse tekst. Op de buitenste rand van de zonnewijzer is de tijd te zien. In de tuin bevindt zich ook een theeschenkerij die van 1 april tot 1 oktober bij mooi weer geopend is.

De Rijksuniversiteit Groningen is de universiteit van de stad. De universiteit is opgericht in 1614 en is daarmee een van de oudste nog bestaande universiteit van Nederland. Het heeft sinds 1614 veel verschillende namen gehad. Sinds 1876 draagt de universiteit de naam Rijksuniversiteit Groningen. 

De Universiteitsbibliotheek Groningen is de bibliotheek van Rijksuniversiteit Groningen. De bibliotheek beschikt over een grote collectie. De bibliotheek werd een halfjaar na de universiteit opgericht en is daarmee een van de oudste bibliotheken van Nederland. Op de plaats van de Sint-Martinuskerk staat nu de bibliotheek. Het gebouw werd in 1987 in gebruik genomen.

Het Universiteitsmuseum is in het centrum van de stad dat de collectie beheert van de Rijksuniversiteit Groningen. Er zijn regelmatig tentoonstellingen. Er zijn verschillende collecties te vinden in het museum zoals bonatie, geneeskunde, Aletta Jacobs, psychologisch, volkenkundige en overige voorwerpen over de universiteit en het studentenleven.

Het Academiegebouw is het hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Het ligt tegenover de Universiteitsbibliotheek. Hiervoor zijn er nog twee Academiegebouwen geweest. Het huidige gebouw is gebouwd in 1907 tot 1909. Het gebouw bestaat uit: de hal, de aula, curatorenkamer, faculteitskamer, senaatskamer en nog andere ruimtes.

De Hanzehogeschool Groningen is de oudste en grootste hbo-instelling van het noorden van Nederland. Studenten uit binnen- en buitenland studeren aan de school. De school heeft ook vestigingen in Assen, Leeuwarden en Amsterdam. Er zijn opleidingen zoals rechtenstudies, communicatie en media, engineering en meer.

Het Zernike Campus zit in de wijk Paddepoel. Het is vernoemd naar wetenschapper Frits Zernike die in 1953 de Nobelprijs van natuurkunde ontving. In het gebied bevinden meerdere gebouwen van Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en andere bedrijven zoals Google plaats. Op het Zernike Campus zijn verschillende opleidingen te volgen van Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool. Ook zijn er onderzoekscentrums gevestigd op het Zernike Campus.

Verder zijn er nog vele keuzes uit basisscholen, middelbare scholen en het mbo.

Er zijn twee ziekenhuizen in de stad.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen of afgekort UMCG is een ziekenhuis. De drie kerntaken zijn onderzoek, onderwijs en gezondheidszorg. Het ziekenhuis heeft meerdere gebouwen in Groningen en meerdere locaties. De andere locaties zijn in Haren, Tynaarlo en Roden.

Het Martini Ziekenhuis is een groot algemeen ziekenhuis in het zuiden van de stad en maakt onderdeel uit van de vereniging Santeon. Naast de zorg functioneert het ziekenhuis ook als opleidingscentrum voor artsen en verpleegkundigen en er is een brandwondencentra gevestigd.

Er zijn in totaal vijf museums in Groningen, waarvan ik over een het al over heb gehad.

Het Groninger Museum is een van de topattracties van de provincie. Het museum staat in het Verbindingskanaal tussen de binnenstad en het hoofdstation. De hoofdcollecties zijn archeologie en geschiedenis van Groningen, kunstnijverheid, oude beeldende kunst en hedendaagse beeldende kunst. Het museum werd geopend door toen die tijd koningin Beatrix. Er zijn wel meer dan 80.000 objecten te vinden in het museum. 

Het GRID of GRID Grafisch Museum Groningen is een museum gewijd aan het grafische drukken en de grafische kunst. Ook is het een cursuscentrum voor grafische technieken en worden er regelmatig exposities gehouden van met name uit Noord-Nederland afkomstige grafische kunstenaars.

Verder zijn er nog het Noordelijk Scheepsvaartmuseum en het Nederlands Stripmuseum die in eind 2019 verder gaat onder de naam Storyworld.

Het Dagblad van het Noorden is een dagblad dat verschijnt in Groningen en Drenthe. In 2001 maakte uitgeverij Hazewinkel Pers bekend dat het Nieuwsblad van het Noorden, het Groninger Dagblad en de Drentse Courant zouden worden samengevoegd tot één ochtendblad. In 2010 werd de laatste Dagblad van het Noorden gedrukt in Groningen. Sindsdien wordt de krant gedrukt op de nieuwe pers van NDC in Leeuwarden.

Er zijn ook lokale omroepen in Groningen gevestigd, het OOG en RTV Noord.

Ook zijn er een paar theaters en concertzalen.

Het MartiniPlaza wordt gebruikt als evenementenlocatie, beurscomplex, theater, topsporthal en tentamenlocatie. Het complex beschikt over expositiezalen, vergaderruimten, theaterzalen, businessroom en nog veel meer.

De Oosterpoort is een cultuurcentrum gelegen in de Oosterparkwijk. De Oosterpoort beschikt over twee concertzalen. Ook andere ruimtes in het pand worden gebruikt voor optredens. De vaste bespeler van De Oosterpoort is het Noord-Nederlands Orkest. 

Simplon is een jongerencultuurcentrum. Wekelijks worden er popconcerten en dance-avonden georganiseerd. Simplon was de voormalige regenjassenfabriek in het centrum.

Andere theaters die je kunt bezoeken zijn: Het Der Aa-theater, Vera, Het Grand Theatre, Het Prinsentheater en de Stadsschouwburg.

FC Groningen is de voetbalclub van Groningen. De club werd opgericht op 16 juni 1971. De clubkleuren zijn gebaseerd op de kleuren van de stad groen en wit. De thuiswedstrijden werden tot 2006 gespeeld in het Oosterparkstadion en sindsdien in de Euroborg die nu is hernoemd is naar Hitachi Capital Mobility Stadion. Het clublied van FC Groningen is Laat ons weer eens juichen. Het is origineel geschreven door De Specials in 1974. De officiële mascotte van het team is de ijsbeer Groby. Groby is elk thuiswedstrijd aanwezig op het veld van het stadion waar hij het publiek begroet. Elk jaar wordt in en rond het Hitachi Capital Mobility Stadion een open dag gehouden om het seizoen te openen. Het hoogtepunt van de dag is de spelerspresentatie op het hoofdveld. Daarnaast zijn er op het terrein rond het stadion diverse stands, optredens en clinics. De bijnaam van de club is Trots van het Noorden.

Maar natuurlijk kun je ook andere sporten in de stad gaan spelen, er is genoeg aanbod en ook zijn er veel verschillende sportscholen.

De bekendste parken in de stad zijn:

Het Noorderplantsoen is een park in de wijken Oranjewijk, Noorderplantsoenbuurten en Hortusbuurten. Het park is geopend in 1880. Er staan meerdere kunstwerken en er vinden jaarlijks meerdere evenementen plaats. 

Het Sterrebos is een park in Helpman. Het park werd in 1765 aangelegd. Oorspronkelijk was het daadwerkelijk een sterrenbos, maar deze opzet is echter grotendeels verloren gegaan. Er zijn een muziekkoepel, theekoepel en een Joods monument gelegen. Het wordt nu ook wel de Zuiderplantsoen genoemd.

De andere parken zijn Het Stadspark en Kardinge.

Als studentenstad kent Groningen een druk uitgaansleven en de stad heeft sinds 2011 een eigen nachtburgermeester. Er zijn talloze cafés, kroegen en bars, met name rond de Grote Markt. Ook is er een casino. De eerste homohoreca in de stad was geopend in 1967.

In 1985 organiseerde het Noordelijke Roze Font de landelijke Roze Zaterdag. Sinds 2008 is Groningen een van de Regenboogsteden die de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van LGBTQ mensen aanmoedigt. In 2016 is er een regenboog pad aangelegd.

Verder zijn er nog jaarlijkse evenementen zoals: Noorderzon, Noorderslag, Bloemenjaarmarkt, 4 mijl van Groningen en nog meer. Groningen heeft ook contacten met verschillende steden uit het buitenland.

Er zijn nog genoeg andere belevenissen in Groningen te bevinden

Wat is Groningen voor mij?

Groningen is voor mij the place to be. Ik doe daar letterlijk alles, van shoppen tot reizen. Mijn favoriete plekjes zijn toch wel de Herestraat, de parken en de pleinen. Voor kleding ga ik meestal naar de stad omdat er bijna alles te vinden is. Ik ben ook vaak te bekennen in de boekenwinkel Van der Velde. De stad is heel groot en is heel leuk om te verkennen als je er niet heel bekend bent. Voor school en stage ga ik ook via Groningen omdat dat heel makkelijk is. Ik zou graag over een paar jaar op kamers willen in de stad, het is heel praktisch en je kan overal heen. Voor mij is Groningen echt geweldig. 

Geschreven door:

 

Evelyn Weggen

Bedrijven in beeld

In Groningen vind je vele toffe winkels en bedrijven! Een aantal bedrijven uitgelicht: