Delfzijl in beeld

Op deze pagina vind je informatie, vlogs en afbeeldingen van Delfzijl. We werpen een blik op diverse bedrijven, winkels en restaurants. Evenementen, festivals en jaarmarkten worden door onze vlogster in beeld gebracht!

Blik op Delfzijl…

 

Delfzijl is een stad en gemeente in Groningen. De haven van Delfzijl is belangrijkste haven van Noord-Nederland. De gemeente Delfzijl bestaat uit dertien dorpen en vierentwintig buurtschappen. Inwoners van Delfzijl kregen eerder de scheldnamen Kraben, Krabers of strandjutters. Ook kregen ze de scheldnaam krokkedaiven maar het is niet bekend waar het van komt. De stad telde in 2018 14.735 inwoners.

Delfzijl

Station Delfzijl is het eindstation van de spoorlijn Groningen – Delfzijl. Het station werd geopend op 15 juni 1884. Vroeger vertrokken er ook treinen van de spoorlijn Delfzijl – Zuidbroek en van het Woldjerspoor via Duurswold naar Groningen.

Er gaan per uur twee treinen naar Groningen en terug. Er gaan in totaal vijf bussen en twee buurtbussen door en naar Delfzijl. Lijn 6 (richting Groningen via Appingedam), lijn 41 (richting Uithuizen via Holwierde), lijn 43 (richting Siddeburen via Woldendorp), lijn 119 (richting Winschoten via Scheemda en lijn 143 (richting Siddeburen via Woldendorp). De buurtbus 545 gaat alleen door Delfzijl en buurtbus 566 gaat richting Appingedam. 

Delfzijl beschikt tot acht tandartspraktijken, drie huisartspraktijken en drie apotheken.

Het centrum is het oudste gedeelte van Delfzijl. Ze hebben bijvoorbeeld supermarkten, drogisten, bloemenwinkels, een kaashuis, kledingwinkels en veel meer.

Als je met je gezien of met vrienden uiteten wil, kun je bij een paar plekken terecht. Er zijn bijvoorbeeld snackbars, Chinees-Indisch, grill, Italiaans, vis en meer. Ook heb je het Eemshotel. Het Eemshotel is een hotel die in een stukje zee is gebouwd. Het hotel is gebouwd in het jaar 1965.

Delfzijl heeft meerdere kerken zoals de hervormde kerk, Sint-Jozefkerk en de kruiskerk. De hervormde kerk van Delfzijl is gebouwd in 1830 als opvolger van de Garnizoenskerk van Delfzijl. In 1947 kreeg de kerk een nieuwe klok. De oude klok was geroofd tijdens de Duitse bezitting. De kerk wordt ook wel Centrumkerk genoemd. De Sint-Jozefkerk is een neogotische kerk in Delfzijl. De kerk is gebouwd in 1924. Aan de voorzijde staat een uitgebouwde toren en naast de kerk staat een pastorie. De kruiskerk van Delfzijl is een andere kerk van Delfzijl. De kerk is gebouwd in 1953. Het is de Groningse variant op de Amsterdamse School.

In Delfzijl is veel aanbod voor scholen. Er zijn christelijke scholen, openbare scholen, een katholieke school, een gereformeerde school en een middelbare school. Voor christelijk onderwijs kun je terecht bij De Windroos, de Zaaier en de Vore. Voor openbaar onderwijs kun je naar kindcentrum Noord, de Garven, Jan Ligthart, Tasveld en ’t Zigt. Het Baken is een gereformeerde school, Onze Lieve Vrouwe Sterre Der Zee is rooms-katholiek en het Eemsdelta college is de middelbare school in Delfzijl.

De haven van Delfzijl is een handelshaven en voormalige marinehaven. De haven is de op vijf na grootste haven in heel Nederland. Het wordt beheerd door Groningen Seasports.

Delfzijl heeft ook een museum, het muzeeaquarium. Het museum richt zich op de zee en de scheepvaart. Het museum heeft een combinatie van een natuurhistorische en een cultuurhistorische collectie met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn.

De grote waterpoort van Delfzijl ligt in de dijk aan het einde van de Havenstraat. De waterpoort is gebouwd in 1833.

In Delfzijl zijn er een aantal monumenten en beelden te bezichtigen. Op de dijk vlakbij het Eemshotel staat het monument voor de streektaalzanger en dichter Ede Staal. Ede Staal zong vaak in zijn liedjes over dit deel van provincie Groningen. Een van zijn liedjes gaat over de haven van Delfzijl. Het monument is ontworpen door Chris Verbeek. De Franstalige Belgische schrijver George Simenon verbleef soms tijd met zijn jacht in Delfzijl. Tijdens zijn verblijf bedacht hij het romanpersonage Maigret. De roman ‘Crime en Hollande’ (Maigret in Holland) speelt zich af in Delfzijl. Naast het Damsterdiep staat een standbeeld van Maigret. Het beeld is gemaakt door Pieter d’Hont. Op de dijk bij het strand staat het loodsenmonument. Het werd gemaakt naar aanleiding van de ramp in oktober 1921 waarbij tijdens een zware storm de loods schoener Eems no. 2 met bemanning verging. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan alle omgekomen loodsen uit Delfzijl. 

Er zijn ook verschillende sportverenigingen waar je terecht kan. Zoals boksen, tennis voetbal, rugby en nog meer. 

Er zijn verschillende evenementen. Pinksterfeesten, DelfSail, het havenfestival en een nieuwjaar duik. Pinksterfeesten is een evenement georganiseerd door de zeil- en roeivereniging Neptunus, waar veel feesten activiteiten zijn. DelfSail is een vijfjaarlijks evenement waarbij verschillende historische zeilschepen op de haven die te bekijken zijn. Het havenfestival vindt jaarlijks plaats. Er zijn verschillende historische schepen te bekijken zoals oude sleepboten en marine fregatten. Op 1 januari wordt er elk jaar een nieuwjaar duik gehouden op het strand van Delfzijl. Eerder was er ook een Harleydag. Op die dag waren er groot aantallen Harley Davidson motoren te bewonderen. De laatste Harleydag was in 2009.

Wat is Delfzijl voor mij?

Toen ik rond de leeftijd 9 of 10 was, ben ik een keer naar de DelfSail geweest. Het was een erg leuke dag en de schepen waren heel mooi. Ik kan mij helaas niet veel meer herinneren van die dag. Verder kom ik nooit in Delfzijl, alhoewel het mij een erg leuke stad lijkt.

Geschreven door:

Evelyn Weggen

Bedrijven in Delfzijl

Bedrijven in de Gemeente Delfzijl in beeld gebracht!